WAT IS BOWLS

Bowls is een balspel waarbij een speler met een set van drie of vier ballen (de bowls) speelt. Men kan bowls zowel buiten (outdoor bowls-green) als binnen in een sporthal spelen (indoor bowls). Het wordt nogal eens verward met bowling, maar dat is een volkomen andere sport.

Doel van het spel.                 .

Het doel van het spel is eenvoudig. Plaats uw bowlsballen zo dicht mogelijk bij de kleine witte bal (de jack). Zo scoor je een punt. Het klinkt gemakkelijk, maar het feit dat de bowls niet in een rechte lijn rollen, voegt een tactische uitdaging toe.

Bowls wordt gespeeld met ballen die zijn voorzien van een bi-as d.w.z dat de bal aan één zijde iets afgeplat is, zodat deze een curve gaat maken. Het spelen van bowls heeft te maken met concentratie, vaardigheid, teamgeest en een beetje geluk om de wedstrijd te kunnen winnen, want de tegenstander stelt natuurlijk alles in het werk om met zijn/haar bal dichter bij de jack te spelen of zelfs jouw bowlsbal weg te spelen.  

 

Het speelveld

Bowls wordt binnen gespeeld op matten van 30 mtr. lang en 4 meter breed. Buiten wordt gespeeld op z.g. greens of op een vlak veld, bijvoorbeeld op een kunstgrasveld van een hockey vereniging. Op elke mat kan zowel een single partij, één tegen één speler, een pairs partij, twee tegen twee, een triple partij, drie tegen drie of een fours partij, vier tegen vier spelers worden gespeeld. Het spel kan worden gespeeld in recreatief, in toernooi- of competitieverband.                                 

 

 

De bowl en de jack

De bowl heeft een diameter van 12 - 14,5 cm. en een gewicht van 1,25 - 1,6 kg en zijn in diverse kleuren verkrijgbaar. Ze worden gemaakt van compositie materiaal. Voorheen van hout, de zogenaamde 'woods'.
De jack, het doelballetje, is wit of geel van kleur en heeft een diameter van 6 cm. en een gewicht van 200 - 300 gram. 

De historie van bowls
Bowls komt voort uit Egypte, waar de Egyptenaren al voor onze jaartelling een spel gespeeld hebben met een kegel en stenen ballen. De oudste en nog in gebruik zijnde green dateert uit 1299 maar ligt niet in Egypte maar in Southampton in Engeland.
In de loop der jaren ontstonden er allerlei spelvormen, zoals in Frankrijk 'Jeu de boules', in Denemarken 'Bolle' en in Italiƫ 'Bocca'

Wat maakt bowls zo aantrekkelijk

bowls kan door iedereen gespeeld worden, jong en oud,

bowls vraagt niet om een specifieke conditie, 

bowls spelregels zijn eenvoudig en helder,

bowls kun je het hele jaar doorspelen,

bowls is een actieve sport, maar geen krachtsport,

bowls is een sport met weinig fysieke belasting,

bowls is een gezellige teamsport en is niet duur

bowls zorgt voor sociale contacten. 

 

                                                                                                                                            Outdoortoernooi Enschede 2012

© Bowls Enschede